Del 15 de novembre de 2014 fins el 30 d'agost de 2015
L’any 2012, en el transcurs d’una excavació al Puig de Sant Andreu (Ullastret), es va produir una de les troballes arqueològiques més importants realitzades a Catalunya en els darrers anys. En un tram de carrer van aparèixer 15 fragments cranials humans, entre els quals hi havia dos caps travessats per sengles claus en un estat de conservació excepcional.
La troballa de restes cranials humanes en els poblats ibers costaners del nord-est peninsular testimonia la pràctica ritual dels caps tallats, costum compartida amb el món celta del sud de la Gàl·lia que és descrita en textos d’autors clàssics com Estrabó, Posidoni d’Apamea o Diodor de Sicília, que consisteix en exhibir el cap de l’enemic vençut com a un trofeu de guerra.
Davant la importància científica de la troballa, es va constituir un equip de recerca pluridisciplinar format per antropòlegs, arqueòlegs, restauradors i especialistes en d’altres disciplines, que van establir un protocol d’actuació per abordar l’estudi integral d’aquestes restes cranials. Després de gairebé dos anys d’estudis, es va presentar aquest procés de recerca i els primers resultats a través d’aquesta exposició temporal.
Organització: Museu d’Arqueologia de Catalunya
Col·laboració: Obra Social “la Caixa”; Ajuntament d’Ullastret; FIATC Assegurances; Hospital de Palamós; inbluefilms; Regirarocs.