Conjunt arqueològic

La ciutat ibèrica d’Ullastret va constituir, entre els segles VI i II aC, una de les majors concentracions de població preromana de la península Ibèrica i, durant aquest període, va esdevenir la capital del poble dels indigets.

El conjunt arqueològic d'Ullastret està format, bàsicament, pels assentaments del Puig de Sant Andreu i l’Illa d'en Reixac (Ullastret), així com la necròpolis del Puig de Serra (Serra de Daró). El Puig de Sant Andreu és l'únic jaciment visitable actualment i alberga la seu d’Ullastret del Museu d'Arqueologia de Catalunya (MAC).

Aprofita l’aplicació Google Street View per fer una visita virtual a la ciutat ibèrica d’Ullastret i al seu Museu monogràfic. 


Puig de Sant Andreu

El poblat ibèric del Puig de Sant Andreu és el nucli urbà més gran d'aquesta civilització descobert fins ara a Catalunya. Està situat en un petit turó, al nord-est del poble d’Ullastret, des d'on es domina el paisatge suau i tranquil de l'Empordà que tantes vegades va ser font d’inspiració de l’escriptor Josep Pla. Les excavacions arqueològiques han posat al descobert alguns dels elements patrimonials més importants d’aquest jaciment.

Entra

Illa d'en Reixac

L’Illa d’en Reixac és l’altre assentament iber que, conjuntament amb el Puig de Sant Andreu, conformen la ciutat ibèrica doble d’Ullastret. Es situa a l’extrem nord-occidental del terme municipal d’Ullastret, a uns 300 metres del Puig de Sant Andreu i a uns 500 metres de la necròpolis del Puig de Serra (Serra de Daró). La toponímia d’aquest lloc està íntimament relacionada amb la seva ubicació al bell mig de l’antic estany d’Ullastret.

Entra

Necròpolis del Puig de Serra

L’únic espai funerari associat a la ciutat ibèrica d’Ullastret es troba en un turó situat al sud-est de l’actual poble de Serra de Daró. Es tracta d’una necròpolis emplaçada a uns pocs centenars de metres al nord dels dos grans nuclis d’hàbitat ibèrics, l’Illa d’en Reixac i el Puig de Sant Andreu. Les intervencions realitzades dècades enrere varen permetre identificar i excavar una vuitantena de tombes de cremació que es van trobar molt arrasades.

Entra

Castell carolingi

El denominat castellum Uellosos, ubicat al cim del Puig de Sant Andreu d’Ullastret, és un dels pocs testimonis de l’arquitectura militar d’època carolíngia ben coneguts arqueològica i documentalment a Catalunya. Aquest castell hauria estat construït, molt probablement, entre els anys 761 i 785 per controlar i protegir de les escomeses àrabs els nous territoris conquerits pels exèrcits francs a l’extrem nord-est de la península Ibèrica.

Entra

Reconstrucció virtual del conjunt

Gràcies al programa Patrimoni en Acció pel foment de l'ús social i el coneixement del patrimoni cultural català, impulsat per l'Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, s’ha pogut reconstruir, de manera virtual, el conjunt ibèric d’Ullastret a l’entorn de l’any 250 aC. Aquesta espectacular recreació es pot veure a la sala immersiva del MAC-Ullastret o mitjançant ulleres de realitat virtual de darrera generació.

Entra