del 9 d'agost al 24 de setembre del 2013
La dona va tenir un paper molt rellevant a la societat ibèrica, tant a la vida privada com pública. Així ens ho mostren les notícies d’autors clàssics com Estrabó, Polibi, Salusti o Titus Livi, les representacions femenines que han arribat fins als nostres dies com la Dama d’Elx o la Dama de Baza -tractades com autèntiques deesses-, així com la informació que ens proporciona la recerca arqueològica.
Tot aquest univers femení va ser analitzat a l’exposició Mirades a la dona ibèrica, un projecte itinerant que va ser present durant l’estiu de 2013 a la ciutat ibèrica d’Ullastret, seu del Museu d’Arqueologia de Catalunya i un referent per a l’estudi de la cultura ibèrica i de la vida de les dones i els homes d’aquella època.
L’exposició Mirades a la dona ibèrica oferia una visió completa de la vida d’aquestes dones mitjançant una mostra d’objectes quotidians i rituals provinents de diversos museus arqueològics de l’estat espanyol. Dividida en tres àmbits: Els espais de la dona ibèrica, La vida quotidiana i La dona en l'art, es presentava el món femení a través de les noves perspectives de la investigació arqueològica, permetent fer un estudi més ampli i acurat.
La vida quotidiana de les dones transcorria en els poblats, ocupades amb la maternitat i amb els quefers domèstics dels poblats. Prova d'això són els útils per teixir (plaques d'os o fusaioles), que han arribat fins als nostres dies provinents de necròpolis i poblats ibèrics. Però, hi ha altres esferes en la vida femenina de la dona ibèrica: elles també participen a les grans cerimònies, de vegades fins i tot tocant instruments musicals.
Els exvots de bronze o de pedra dels santuaris van ser les ofrenes típiques femenines que feien a una deessa de nom desconegut els atributs de la qual eren abundància i fecunditat. Finalment, les dones també es feien visibles a les necròpolis a través d'importants escultures, com les dames d'Elx o de Baza, fites de l'art ibèric, així com de sepultures singulars que per la riquesa del seu aixovar demostren l'existència de dones amb poder. Les estàtues originals d'aquestes dames no podien ésser presents, però si des d'una nova mirada, virtual. A través d’una pantalla multitàctil de grans dimensions on es reproduien hologrames analògics 3D, creats per la Fundació ITMA en el marc del projecte IMAGINARTE, on el visitant podia ampliar i manipular les escultures virtuals de les dames d’Elx i de Baza, entre d'altres, fins al màxim detall i revisar-les des de qualsevol punt de vista per a millorar-ne la seva comprensió.
Organització: Secretaría de Estado de Cultura. Ministerio de Educación, Cultura y Deporte; Ayuntamiento de Jumilla. Concejalía de Cultura y Turismo; Fundación ITMA; Museu d’Arqueologia de Catalunya.
Trobada a Empúries (L’Escala , Alt Empordà), segle III aC.
MAC Girona, núm. inv. 1001.
Trobat a Empúries (L’Escala , Alt Empordà), s. VI-inicis s. IV aC.
MAC Girona, núm. inv. 1532.
Trobat al Poblat ibèric de Castell (Palamós, Baix Empordà)
MAC Girona, núm. inv. 41238.