El Puig de Serra és un turó situat al terme municipal de Serra de Daró, entre els antics estanys d’Adroher i d’Ullastret, actualment dessecats. Malgrat ésser un relleu de poca alçada, en el seu extrem més septentrional disposa d’una molt bona visibilitat cap al nord i en dies clars fins i tot es pot divisar la propera Empúries.
Entre els anys 1982 i 1986 es van fer treballs de prospecció i excavació al turó que varen permetre descobrir que al Puig de Serra, a més de de la necròpolis ibèrica, hi havia hagut un hàbitat de la primera edat del ferro i del període ibèric antic (segles VII-VI aC). Intervencions recents de prospecció geofísica i sondejos arqueològics han pogut constatar i ampliar les dades sobre aquest poblat, instal·lat a la plataforma superior del puig.
Unes dècades després d’abandonar-se el lloc com a hàbitat, el turó es converteix en una necròpolis vinculada als assentaments ibers de l’Illa d’en Reixac i del Puig de Sant Andreu. Els enterraments excavats a la zona corresponen al ritual de cremació del cossos, amb una cronologia dels mateixos que abraça des de mitjans del segle V fins al darrer terç del segle IV aC. El fet que es coneixen molt pocs exemples d’aquests tipus de necròpolis en el món ibèric a Catalunya, dóna una importància singular al jaciment que també està inclòs a la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional del conjunt d’Ullastret.
Actualment s’està fent una revisió dels materials arqueològics exhumats amb l’objectiu de posar en valor el jaciment i els coneixements de què es disposa d’aquesta necròpolis. En els propers mesos es publicarà una monografia, la quarta de la sèrie monogràfica d’Ullastret, que inclourà la informació actualitzada referent a aquesta important àrea arqueològica.
Jaciment no visitable.